FALLES A L'ALT URGELL? Tot i haver-hi indicis que la festa de falles s'havia celebrat també a l' Alt Urgell, no hi havia constància documental prou explícita fins que l'historiador Carles Gascón, catalogant el fons de pergamins de l' Arxiu Comarcal de l' Alt Urgell, va fer una important troballa en un pergamí on es documenta l'existència de falles a Torres i a Alàs, al segle XVI. el pergamí que data de 1543, es converteix en el primer esment que es coneix de la celebració d'aquesta tradició al Pirineu català. Fins ara l'única referència explícita de la celebració de les falles datava del 1763 i estava localitzada al municipi de Vilaller, a l' Alta Ribagorça. A l' Alt Urgell hi trobem toponímia relacionada, El Far, a Estamariu; Serra del Far a Cava molt prop del Querforadat; El Far a Montferrer i Castellbò, prop de Turbiàs i El Clot del Far a Cabó/Valls d'Aguilar, a la serra de Favà.

LA FIA-FAIA A BAGÀ I SANT JULIÀ DE CERDANYOLA (ALT BERGUEDÀ) "... Les faies són torxes que poden arribar a fer fins a quatre metres d'alçada, fetes amb feixos trenats d'una herba anomenada herba faiera. L'herba es recull pels volts de Sant Martí, durant el mes de novembre, quan ja és ben seca o li falta poc..." "...La Nit de Nadal, els fallaires esperen el repic de campanes o l'espetec d'un coet des d'un punt elevat dels seus pobles. Són els senyals que marquen el moment de l'encesa de les faies i l'inici de la baixada cap a la plaça del poble d'una gran llesca de llum formada per una filera de faiares que es desplacen al crit de Fia-faia! Fia-faia!.." ATLES DE LES FESTES DEL FOC DELS PIRINEUS. Jordi Alsina / Lluís Ràfols. El dimoni pelut Edicions. Berga, 20019.

"... a Bagà, en iniciar-se comença a sonar la música inspirada en els crits tradicionals: Faia, Fia-faia, que nostro senyor ha nascut a la paia, el seu so acompanya els baixadors tot el trajecte..." "... A Cerdanyola la baixada s'inicia poc després de les sis... En arribar a la Creu, a mig itinerari, es posa un mocador de protecció als participants que baixen amb la faia encesa, en aquesta parada els músics s'incorporen al seguici..." LA FIA-FAIA: ANCESTRAL, MÀGICA, ÚNICA. Xavier Pedrals i Costa. Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Biblioteca de cultura popular Valeri Serra i Boldú/18. Barcelona, 2007.

ERA CREMA DETH HARO EN LES "... Era crema deth Haro, eth prumèr acte des hèstes en aunor a Sant Joan, eth sòn patron. Er Haro ei un tronc d'auet plantat en miei dera plaça deth Haro, que s'alugue en hèr-se fosc, ath son des musiques tradicionaus..." "... se i cale huec, s'aluguen es halhes e comencen es danses ath torn deth Haro alamet, atau coma se siguesse una tèda giganta..." "... ERA CREMA DETH TARO EN ARTIES. Arties ei un pòble de Naut Aran a on era net deth 23 de junh se crème eth Taro. Eth Taro ei un tronc d'auet ben formós, que s'a premanit un mes abantes dera hèsta entà èster cremat. Ath crit de Taro huec! es joeni demoran a que se le cale huec ath tronc e, quan aguest ja ahlame e pete damb fòrça, lo lancen en tèrra. Dempús, ajudant-se damb ues còrdes, lo passègen pes carrèrs deth pòble mentre suten peth dessús des ahlames e criden Arties triquitri, triqui tri!..." ATLES DE LES FESTES DEL FOC DELS PIRINEUS. Jordi Alsina / Lluís Ràfols. El dimoni pelut Edicions. Berga, 20019.

PREPARANT LES FALLES A DURRO "... Cap a les deu de la nit, els fallaires més petits comencen a encendre les seves falles ajudats pels pares. És el seu primer contacte amb el foc, per tal d'assegurar la continutat de la tradició. En fila entren al poble pel carrer de Sant Quirc, passant per la plaça fins la foguera..."

"... Entrada la nit, al voltant de les onze, els adults encenen les seves falles en unes dues o tres fogueres repartides pel planell. A mesura que les falles es van encenent, els fallaires es van col·locant formant una gran rotllana amb el genoll a terra i recolzant-se sobre la falla. Tothom fa el silenci quan un dels fallaires majors comença a resar ben fort el parenostre..."

"... Donada per acabada l'oració els participant s'aixequen a l'espera que un parell de joves s'apropin al faro per encendre'l. És el senyal perquè comenci el descens en fila d'un..." LES FALLES DEL PIRINEU. L'ALTA RIBAGORÇA I EL PALLARS SOBIRÀ. Oriol Riart Arnalot / Sebastià Jordà Ruiz. Pagès Editors, Lleida 2015.

BAIXADA DE FALLES A EL PONT DE SUERT "... a partir de les set de la tarda, els fallaires solen pujar cap al faro, on sopen. Cap a les onze de la nit inicien la baixada, dibuixant els revolts del camí amb un foc intens i arrenquen a córrer a les envistes del poble quan se senten repicar les campanes de l'església vella..." "...entren a la plaça del Mercadal,.." "... fan un rogle al voltant d'un tronc de roure plantat al mig de la plaça i s'agenollen fent repicar els trucs i les esquelles. Quan sembla que no falta cap participant, s'aixequen i amb un crit llancen tots alhora les falles a la foguera..." LES FALLES DEL PIRINEU. L'ALTA RIBAGORÇA I EL PALLARS SOBIRÀ. Oriol Riart Arnalot / Sebastià Jordà Ruiz. Pagès Editors, Lleida 2015.

LA FALLETA DE SAN CHUAN DE PLAN AL SOBRARB "... L'inici de la celebració comença amb la pujada del veïnat amb les seves falles fetes de teies fins l'anomenda planeta de la falleta..." "... missatgers i missatgeres comencen a davallar cap el poble formant una gran processó de foc..." "... les falles s'apilen unes sobre les altres per fer una foguera, coneguda popularment com la Falleta..." ATLES DE LES FESTES DEL FOC DELS PIRINEUS. Jordi Alsina / Lluís Ràfols. El dimoni pelut Edicions. Berga, 20019.

FESTES D'ESTIU
Principat d'Andorra
Andorra la Vella. 23 de juny, la Nit de Sant Joan.
Encamp. 23 de juny, la Nit de Sant Joan.
Escaldes. 23 de juny, la Nit de Sant Joan.
Ordino
. 28 de juny, revetlla de Sant Pere
Sant Julià de Lòria.
23 de juny, la Nit de Sant Joan.

Alta Ribagorça
Aneto (Osca. Vall de Barravés). Primer dissabte de juliol.
Bonansa (Osca. Vall de Baliera). Dissabte passat Sant Joan.
Barruera
. 27 de juny
Boí. 23 de juny, la Nit de Sant Joan.
Casós. 23 de juny, la Nit de Sant Joan.
Castanesa (Osca. Vall del Baliera). Primer divendres de juliol.
Durro. Se celebren del dissabte més proper al dia 15 de juny, Sant Quirc, patró del poble.
Erill la Vall. Corren les falles el divendres de la Festa Major, que se celebra el cap de setmana més proper al 10 de juliol, Sant Cristòfol.
Gotarta. 23 de juny, la Nit de Sant Joan.
Llesp. Dissabte de la festa major, l'últim cap de setmana de juliol.
Montanui (Osca. Vall del Barravés). 23 de juny, la Nit de Sant Joan.
El Pont de Suert. 23 de juny, la Nit de Sant Joan.
Senet. Les falles corren el cap de setmana més proper al 23 de juny. Se solen celebrar en dissabte.
Saünc (Osca. Vall de Benasc). 23 de juny, la Nit de Sant Joan.
Taüll. Divendres de la festa major, el tercer cap de setmana de juliol.
Vilaller. 23 de juny, la Nit de Sant Joan.

A l'Alta Ribagorça es coneix que s'havien baixat falles a:
Artiga. La nit de Sant Joan, els veïns s'enfilaven muntanya amunt fins el tossalet del faro i esperaven atents que els fallaires de Montanui encenguessin el seu faro.
Cóll. 23 de juny, la Nit de Sant Joan.
Igüerri. 23 de juny, la Nit de Sant Joan.

Gasconha
Antishan de Frontinhes (Cominges). Cremen el Brandon (haro) el 23 de juny, la Nit de Sant Joan.
Arties (Val d'Aran). Crema deth Taro el 23 de juny, la Nit de Sant Joan.
Banhères de Luishon (Luishonés). Cremen el Brandon (haro) el 23 de juny, la Nit de Sant Joan.
Cièr de Luishon (Luishonés). Cremen el Brandon dissabte aprop del 10 de juliol.
Lés (Val d'Aran). Roden Hahles i cremen eth Haro el 23 de juny, la Nit de Sant Joan.
Malavedia (Cominges). Cremen el Brandon dissabte abans de Sant Joan.
Sent Pèir d'Ardet (Cominges). Cremen el Brando el segon dissabte de juliol.
Sent Tritús (Luishnés). Cremen el Brandon la revetlla de Sant Pere.

Pallars Jussà
La Pobla de Segur. 17 de juny, vetlla de la Mare de Déu de Ribera.

Pallars Sobirà
Alins. 23 de juny, la Nit de Sant Joan.
Alós d'Isil. Primer dissabte de juliol.
Espot. 23 de juny, la Nit de Sant Joan.
La Guingueta d'Àneu. 23 de juny, la Nit de Sant Joan.
Isil. 23 de juny, la Nit de Sant Joan.
València d'Àneu. L'últim dissabte de juny.
Al Pallars Sobirà, s'havien baixat falles a:
Sorpe. 23 de juny, la Nit de Sant Joan.
Tírvia. 23 de juny, la Nit de Sant Joan.

Sobrarb
Sant Chuan de Plan (Osca. Val de Chistau). 23 de juny, la Nit de Sant Joan.

Arreu, fogueres de Sant Joan i Sant Pere


FESTES D'HIVERN
Alt Berguedà
Bagà. Nit de Nadal
Sant Julià de Cerdanyola. Nit Nadal

Alt Urgell
Organyà. La Crema del carro i lo Ball del Cavallot. Nit de Nadal

Principat d'Andorra
Canillo. La Crema del Mai. 31 de gener

Arreu, fogueres de Nadal